Спестявате ли? | Temptations By Nina
събота, 11 януари 2020 г.

Спестявате ли?

През последния месец, нямам късмет с предварително уточнените ми уговорки. Планът за началото на деня ми пропадна и за съжаление беше прекалено късно да си направя нова уговорка за кафе и затова реших да грабна лаптопа, да отида до някое приятно заведение, да си поръчам любимото лате и да пробвам да поработя. Пътувайки се чух с една приятелка, която случайно беше в центъра и въпреки, че имаше телеконферентен разговор, реши да дойде да ми прави компания. Докато тя си провежда бизнес разговора, на мен ми дойде идея за новата статия.


Отдавна исках да си поговорим на тема спестявания, успявате ли да  разпределите бюджета си така, че да заделяте малка част във фонд спестявания?
До преди две години, не успявах да спестявам, не разпределях бюджета си и живеех от заплата до заплата, което се оказа много грешно. В последствие успях се науча да разпределям бюджета си, да спестявам без да се лишавам от удоволствията, които носи животът.  В момента имам три банкови сметки, които управлявам успешно. Едната сметка използвам за текущи месечни разходи, другата сметка отделям ежемесечно 10-15% от заплатата ми за почивки и екскурзии, в третата сметка отделям 10-20% за така наречените извънредни разходи/спестявания/ пари за черни дни.
Чрез тази финансова политика, се научих да харча разумно, да се радвам на живота и да не се притеснявам ако излезе някой неочакван разход.
А ето и моите съвети как да се чувстваме комфортно и да оптимизираме бюджета си.
- Преустанових разходите в обедната ми почивка, някак си ми се струва безсмислено всеки ден да харча по 10 лв за храна, която дори не съм сигурна как е приготвена, разбира се това не означава, че понякога не хапвам с колегите на обяд в заведение. Започнах да си приготвям и нося храна от вкъщи, която е в пъти по-вкусна, приготвена е със зехтин и без допълнителни овкусители. В седмицата имаме около 22 работни дни, което прави около 220 лв месечно за обеди.  Разбира се, вечер не се лишавам от хапване навън с приятна компания или уикендски брънч с близка с приятелка!
- Друга моя пристрастеност беше, почти всеки ден да минавам през ДМ, Лили или друг подобен козметичен магазин и винаги си купувах нещо. Тези всекидневни разходки неусетно, но успешно натоварва бюджета ми, а да не споменавам колко излишни и непотребни неща трупах. 
- Направих си дванадесет месечен абонамент за залата, която посещавам и вместо да плащам 60лв месечно, картата ми излиза едва 40 лв. месечно.
- Пазарувам с мярка хранителни продукти. Преди винаги пазарувах обилно и доста често ми се налагаше да изхвърлям развалена храна, което освен финансово неизгодно е и грозно. Всяка седмица си правя списък с ястията, които мисля да приготвя и правя списък на продуктите, които да купя.
- През по-топлите месеци, започнах да пазарувам плодове и зеленчуци от пазарите. Не само, че са по-евтини, но в голям процент от случаите успявам да си намеря не толкова изкуствени домати, краставици, чушки ... и т.н 
- Успях да преустановя излишните покупките на дрехи и аксесоари, които не са ми необходими, а само трупам и не нося. 
- Не мога да скрия пристрастеността ми към Starbuck и Costa и в миналото почти всяка сутрин преди да отида в офиса, минавах да си купя така любимото ми лате, което си е 5 лв на ден или 110лв месечно за кафе. Към днешна дата инвестирах в няколко термочаши и си правя безупречно вкусно лате у дома, което пия докато се возя в метрото или крача към офиса. Да Ви призная домашното ми лате се получава чудесно. Тук е важно да упомена, че у дома имам машина с капсули на Dolce Gusto и специална машинка, която затопля и разбива мляко придавайки му гъста млечна пяна. 
Виждате, че е лесно и с тези лесни съвети може да спестите поне 300- 500лв, месечно и да натрупате една не толкова малка сума на годишна база и да не се притеснявате ако възникне спешен и неочакван разход. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

I Love Your Comments!