Да намерим баланс | Temptations By Nina
неделя, 13 октомври 2019 г.

Да намерим баланс

Седя на баркплота с чаша чай и с носталгия се сещам за изминалите години, когато животът ми беше много по-пълноценен и по-подреден - "Къде сбърках!". Рязко излязох от зоната си на комфорт, което от една страна е добре, но от друга страна може да доведе до допълнителен стрес, мислите ми стават все по -хаотични, подхващам едно нещо, после друго и така се въртя в омагьосан кръг вече цяла година. Но идва и моментът в който е редно да направим реална себеоценка и да видим къде грешим, ключовата дума тук е реална себеоценка, която понякога е много трудно да направим сами! 


Бях толкова заблудена, че освен грешките, които правех, за малко да се окажа с огромна ипотека, заради апартамента на мечтите ми... да влюбена съм във френските прозорците, високия етаж, огромната тераса ( 60кв.м), но какво би оправдало тази покупка в този момент - нито съм на улицата, нито ми се налага да живея със съквартирант, нито съм под наем... да, факт е че апартаментът в който живея не е с френски прозорци, няма огромна тераса ( всъщност няма тераса), но това ли е причина да се хвърля на огромна ипотека, чиято месечна вноска ще бъде над 1000 лв. 
В последно време прекалявам с мрънкането ми, че не разполагам с лично време, което всъщност е самата истина, но е в резултатът на липсата на адекватен план към който да се придържам....
Мога да Ви изброявам с часове грешките ми, но днес не сме тук за да си говорим за негативите на животът ни, всички понякога имаме такива моменти... важното е да се вземем в ръце и да спрем да се оправдаваме, че друг ни е виновен! Виновни сме си само ние и колкото по-бързо осъзнаем това, толкова по-бързо ще променим начина си на живот. 
А ето и моите съвети как да  се вземем в ръце и да водим пълноценен живот без оправдания!

1 МЕЧТИТЕ
Отделете няколко дни и помислете за мечтите Ви, какво искате да постигнете в личен и професионален план. Вземете лист и химикал и записвайте всичко в рамките на няколко дни и ще видите, как списъка Ви се увеличава непрестанно. След като списъкът Ви е готов е време да седнете да го препрочетете няколко пъти и да отделите не повече от 3-5 неща, който искате да постигнете и работете върху тях без да се разпилявате. Прекаленото разпиляване води до негативен резултат, който подкопава амбицията Ви и лесно може да се озовете в задънената улица на прекомерния стреса! 

2 ВРЕМЕТО
Проследете как протича деня Ви! Както Ви разказах, постоянно се оплаквам, че денят не ми стига, нямам време за себе си, приятелите си, близките си ... Но реалността е, че всички ние разполагаме с едно и също време, единствената разлика е в това как го разпределяме. Колкото и странно да Ви звучи, може да губите прекалено много време в социалните мрежи (facebook, instagram, форуми...), може би губите прекалено много време в HBO, в пиене на кафе/чай ( далеч съм от мисълта да пиете напитките си за 2-3 минути, но не и да губим всеки ден по 30-40 мин ).... но веднъж осъзнавайки, къде губите времето си, ще знаете какво трябва да промените. Не забравяйте да бъдете искрени със себе си, не е нужно да се самозаблуждаваме!


3 БАЛАНСЪТ
Амбицията е страхотно качество, когато не прекрачва границата с лудостта и сме готови на всичко само и само да постигнем целта си. Не всичко трябва да се случи непременно тук и сега, животът е такъв, че понякога имаме падения, понякога възвишения, а понякога вървим по-равен път. Амбицията трябва да ни води в правилната посока и да не се отказваме при първото камъче, което ни спъва. Много, много важно е обаче да не се самозабравяме и да премисляме добре какво правим и до къде ще ни отведат действията ни.

4 ОРГАНИЗИРАЙТЕ 
Преди година със ставането ми сутрин си правех списък със задачите, които трябва да свърша за деня в личен план и седмични служебни задачи. В един даден момент реших, че мога да пренебрегна списъка с личните ми задачи, защото не са чак толкова много и няма смисъл да си водя списъци... и така леко по-леко започнах да прескачам част от ежедневните си, че дори и седмичните задачи, разпилявах се и разбира се за пореден път се оправдавах, че денят е прекалено кратък за да свърша с всичко. Това е така, защото вместо да си разпределям задължението, ги пропускам и после се опитвам да наваксам, което ме стресираше... спрях с обичайните си рутини, често съгрешавах с хранителния ми режим( който всъщност е елементарен за спазване), дори понякога пропусках тренировки ( особено през последните два месеца) и този ми начин на живот ме доведе до неудовлетвореност. Не харесвах това в което се превърна живота ми, ежедневието ме изяждаше и всяка вечер си лягах неудовлетворена от деня. Именно за това списъците са нещо много важно, те ни държа организирани. 

5 ПОЧИВКА
Всички ние имаме нужда от почивка, дори да не искаме да си го признаем. Почивката е много важна за да сме пълноценни. За всеки от нас тя е различна: едни се нуждаем от наспиване, други от мързелуване, масаж, екскурзия, разходка в природата ... Това е времето през което не трябва да затормозяваме главите ни с планове, а да се отдадем на момента. 

5 УЮТ
Уюта е нещо много важно за мен, а вярвам и за Вас. Обичам когато се прибера у дома да е подредено и топло. Така мога да се насладя на свободното си време или да работя релаксирайки, без да се затормозявам. Уютът  за всеки може да значи различно нещо, аз лично много харесва философията на шведската  "култура" HYGGE 

6 ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ
Това е една от най-важните точки, кой ще се грижи за вас ако не Вие! Хранете се редовно с качествена храна, спете за да сте бодри, движете се ( дали ще тренирате във фитнес, дали ще се разхождате пеш или ще тичате навън е без значение) и имайте сутрешна и вечерна рутина, която Ви доставя удоволствие. Обърнете внимание на себе си и нуждите Ви!

Правилният път може да бъде лесно загубен, на всички ни се случва, важното е да приемем реалността и да продължим напред!

Ако статията Ви е харесала може да прочете и статията ми в която Ви разказвам как се справя със стреса ( клик

Няма коментари:

Публикуване на коментар

I Love Your Comments!