Как се справям със стреса | Temptations By Nina
събота, 29 юли 2017 г.

Как се справям със стреса

Живеем в изключително динамично време, което ежедневно ни излага на стрес. Започвайки от работата, проблемите у дома, задръстванията, недостига на почивка... Поемаме прекалено много задачки, не ни остава време за почивка. Често пренебрегваме себе си, оставя ме се на заден план...
За да сме продуктивни трябва да мислим и за себе си, трябва да се научим да се грижим за себе си, да се научим да отказваме. С всеки изминал ден трябва да се учим как да се справяме със стреса, защото когато сме стресирани не сме пълноценни нито в работата ни, нито в личния ни живот. Стреса не пречи само на нас, но и на хората, които ни заобикалят.  Трябва отново да се научим да почиваме да избягваме стресовите ситуации, но на думи нещата винаги изглеждат лесни, но действителността е друга. 
Ето и една малка част от нещата, които ми помагат да се преборя със стреса. 


Пространството

Много е важно домът ни е да подреден и да ни носи приятно чувство, когато се прибираме. 
Когато се прибера у дома и е разхвърляно, усещам как вместо да се настроя на вълна почивка, погледа ми започва да шари в препълнените торби с козметични продукти, чакащи своя ред за тестване, тоалетката ми е препълнена с гримове, които съм ползвала сутринта и съм нямала време да прибера, сложените на бързо дрехи на закачалката, ръгчето ми в стаята, което по някакъв магичен начин се е завряло под спалнята -"лошо коте"...В този момент вместо да усетя домашния уют , усещам само напрежение. 
За това се старая всяка сутрин да отделям няколко минутки да оправя и прибера всичко на мястото си. Опитвам се да следвам съветите на Мари Кондо (клик) и с нейна помощ успях да се освободя от много неща, които не ми носят радост. Разбира се не следвам всеки нейн съвет, защото не бих могла да се разделя с книгите си и да "говоря" на дрехите си. 
Старая се всяка неделя да почиствам основно целия апартамент, всеки понеделник да купувам свежи цветя. 
Сутрин си приготвям удобни домашни дрехи и в момента в който се прибера се пъхам в тях, запалвам ароматна свещ с аромат на лавандула, настанявам се удобно на дивана и вземам Шани, която мърка от радост, че съм се прибрала ( в последно време е ангелче) 


Планиране

Спрях да правя онези нереалистични планове за деня. Преди си поставях толкова много задачи за деня, които никога не успявах да изпълня и това ми действаше много демотивиращо. Обвинявах се, че съм мързелива, как не мога да свърша няколко просто задачки, но поглеждайки реалистично за да изпълня всичко от списъка ми трябваха няколко дни.  Всяко х-че ме подтискаше и дори тикчетата не ме удволетворяваха. Докато един ден не си зададох въпроса: "Нина какво правиш?" И от там на сетне започнах да си задавам реалистични цели за деня/седмицата/месеца/година. От този момент се чувствам много по пълноценна и се радвам виждайки само тикчета.


Помощ

Аз съм от хората, които не обичат да молят за помощ/услуги. Но вместо да си блъскаме главите с непосилни за нас задачи, винаги е по-добре да помолим за помощ човек на който имаме доверие и знаем, че винаги можем да разчитаме. По този начин освен помощта можем да задълбаем приятелските си взаимоотношения. А какво по-хубаво от един искрен приятел, готов да ни помогне в труден момент. Не е срамно да поискаме помощ.


Грижата

Когато се грижа за себе си се чувствам истински щастлива. Грижата за мен ме освобождава от стреса, забравям за умората и се отдавам на любимото ми занимание. А и да не забравяме, че се чувстваме много по-добре, когато кожата ни изглежда добре. Имаме по-голямо самочувствие и забравяме за всякакви притеснения, усмихваме се, а не е ли това ключа към справянето със стреса - смеха. 


Това бяха една малка част от трикчетата ми за справянето със стреса. Надявам се този малко по-различен пост да Ви хареса и ще се радвам да ми споделите дали искате да продължа с подобни постове. 

А вие как се справяте със стреса?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

I Love Your Comments!