Себум! А при вас? | Temptations By Nina
сряда, 15 януари 2014 г.

Себум! А при вас?

Здравейте, 

Днес ще си говорим за онова нелицеприятно лъщене. 
Досетихте ли се за какво говоря?

Държа да отбележа още в началото, че тази публикация няма да е типичната, няма да говоря за определени продукти и техните марки, няма да има снимки, нито ще има съвети, просто ще изкажа своят опит с този проблем. 
Ще започна с лека предистория за мен и моята кожа.
Кожата ми през топлите сезони е комбинирана, като под комнибирана имам в предвид, че кожата ми е нормална в часта на скулите и хипер мазна ( допълнително ще ви обясня какво значи хипер мазна) в Т-зоната.
През по-студените месеци кожата ми отново е комбинирана, но този път в часта на скулите е по-скоро суха, но Т-зоната ми е отново хипер мазна.
Сега сигурно си казвате: Мазна, мазна, колко да е мазна :D
Давам ви веднага пример: 
Лятото Т- зоната ми след около 2-3 часа изглежда така все едно съм я поляла с олио и то без да пестя, зимата проблемът е същия, но тук периодът е леко удължен и лъсването се случва след  4 час. 
Всички знаем, колко грозна е тази гледка и всеячески се опитвам да се справя с проблема, като ползвам матиращи бази, ФДТ-ни, пудри, оризови листчета и  себу-легулиращи кремове.
Когато ползвам ФДТ-ни и пудри с матиращ ефект обикновено забавям процеса на лъсването с около час, но той пак е на лице, разбира се, не чак толкова осезаем, но отново е там и тогава на помощ идват оризовите кърпички с, които успявам да замажа положението. 
Ползвала съм евтини и скъпи ФДТ-ни, но ефекта им е почти еднакъв за съжаление. 
Пробвала съм също така и  много маски, които успяват да извлекат излишния себум, но за съжаление ефектът  не е траен, а и не е препоръчително да се правят ежедневно. 
Относно кремовете, да, те са добра алтернатива и могат да удължат периода на лъсване с 1-3 часа, но при тях, както и маските главният проблем е, че  пресушават кожата, а когато кожата се пресушава ежедневно има голяма вероятност да се появят дразнения/сърбежи в областа около сгъвките при носа ( за съжаление се сдобих с този нежелан ефект, които се проявява когато ползвам матиращи продукти).

С този разказ бих искала да отбележа, че не само "ТИ" страдаш от излишен себум. Ние сме много и всички се борим ежедневно с него и очакваме да бъде забъркана вълшебната отвара, която да ни помогне да се преборим с този така неприятен себум, а до тогава да живеят матиращите пудри и оризовите листчета. 
Ако ви е било интересно бих могла в бъдеще да направя и една публиакция с продуктите, които съм пробвала и ползвам в момента, като ще отделя по няколко изречения за всеки от тях, а при интерес бих могла да направя за голяма част от тях и самостоятелна публикация.



12 коментара:

  1. Чудесен пост :) И аз имам този проблем,но за щастие в последно време много по малко. Ще ми бъде интересно да прочета за продуктите,които си ползвала ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) И определено ще направя и публикация с продуктите, които ползвам и регулират себума :)

      Изтриване
  2. Много е важно човек да види, че не само той има определен проблем. :) Ще ми бъде много интересно да прочета за продуктите, с които се бориш :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено, много хора си мислят, че само те страдат от този или някакъв друг проблем :)

      Изтриване
  3. Аз подкрепям с две ръце за пост с продуктите.Моята кожа е същата и дори зимата съм с много мазна т-зона :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще направя и публикация с продуктите, които ползвам и регулират себума :)

      Изтриване
  4. И аз имам същия проблем и все още не съм успяла да открия продукт, който да го реши. Ще се радвам да видя какви продукти си използвала и дали имат някакъв ефект при теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ефекта уви не е задоволитен, но пак ми получавам няколко часа екстра :)

      Изтриване
  5. Все едно говориш за мен. Решение не съм намерила. Още издирвам фон дьо тен, база и пудра, които НАИСТИНА да издържат по 10 часа без проблем и без да се свличат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свличането може да се избегне с точно определен силно матиращ ФДТ и матиране преди себума да е станал очеваден, но си е голяма играчка :(

      Изтриване
  6. И при мен се получава този " ефект" като лятото е най-трагично. Тогава и гримът ми се размазва в жегите и нищо не помага - нито кремове, пудри и т.н.

    ОтговорИзтриване

I Love Your Comments!