Себум! А при вас?

Здравейте, 

Днес ще си говорим за онова нелицеприятно лъщене. 
Досетихте ли се за какво говоря?

Държа да отбележа още в началото, че тази публикация няма да е типичната, няма да говоря за определени продукти и техните марки, няма да има снимки, нито ще има съвети, просто ще изкажа своят опит с този проблем. 
Ще започна с лека предистория за мен и моята кожа.
Кожата ми през топлите сезони е комбинирана, като под комнибирана имам в предвид, че кожата ми е нормална в часта на скулите и хипер мазна ( допълнително ще ви обясня какво значи хипер мазна) в Т-зоната.
През по-студените месеци кожата ми отново е комбинирана, но този път в часта на скулите е по-скоро суха, но Т-зоната ми е отново хипер мазна.
Сега сигурно си казвате: Мазна, мазна, колко да е мазна :D
Давам ви веднага пример: 
Лятото Т- зоната ми след около 2-3 часа изглежда така все едно съм я поляла с олио и то без да пестя, зимата проблемът е същия, но тук периодът е леко удължен и лъсването се случва след  4 час. 
Всички знаем, колко грозна е тази гледка и всеячески се опитвам да се справя с проблема, като ползвам матиращи бази, ФДТ-ни, пудри, оризови листчета и  себу-легулиращи кремове.
Когато ползвам ФДТ-ни и пудри с матиращ ефект обикновено забавям процеса на лъсването с около час, но той пак е на лице, разбира се, не чак толкова осезаем, но отново е там и тогава на помощ идват оризовите кърпички с, които успявам да замажа положението. 
Ползвала съм евтини и скъпи ФДТ-ни, но ефекта им е почти еднакъв за съжаление. 
Пробвала съм също така и  много маски, които успяват да извлекат излишния себум, но за съжаление ефектът  не е траен, а и не е препоръчително да се правят ежедневно. 
Относно кремовете, да, те са добра алтернатива и могат да удължат периода на лъсване с 1-3 часа, но при тях, както и маските главният проблем е, че  пресушават кожата, а когато кожата се пресушава ежедневно има голяма вероятност да се появят дразнения/сърбежи в областа около сгъвките при носа ( за съжаление се сдобих с този нежелан ефект, които се проявява когато ползвам матиращи продукти).

С този разказ бих искала да отбележа, че не само "ТИ" страдаш от излишен себум. Ние сме много и всички се борим ежедневно с него и очакваме да бъде забъркана вълшебната отвара, която да ни помогне да се преборим с този така неприятен себум, а до тогава да живеят матиращите пудри и оризовите листчета. 
Ако ви е било интересно бих могла в бъдеще да направя и една публиакция с продуктите, които съм пробвала и ползвам в момента, като ще отделя по няколко изречения за всеки от тях, а при интерес бих могла да направя за голяма част от тях и самостоятелна публикация.Нина Васиљевић

I’m Nina. I’m living in Sofia,Bulgaria. My blog is the place for inspiration about make up, polishes, fashion, lifestyle and other stuff that I’m interested in. Hope you enjoy it as much as I enjoy writing it!

12 коментара:

 1. Чудесен пост :) И аз имам този проблем,но за щастие в последно време много по малко. Ще ми бъде интересно да прочета за продуктите,които си ползвала ти :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти :) И определено ще направя и публикация с продуктите, които ползвам и регулират себума :)

   Изтриване
 2. Много е важно човек да види, че не само той има определен проблем. :) Ще ми бъде много интересно да прочета за продуктите, с които се бориш :))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Определено, много хора си мислят, че само те страдат от този или някакъв друг проблем :)

   Изтриване
 3. Аз подкрепям с две ръце за пост с продуктите.Моята кожа е същата и дори зимата съм с много мазна т-зона :))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Със сигурност ще направя и публикация с продуктите, които ползвам и регулират себума :)

   Изтриване
 4. И аз имам същия проблем и все още не съм успяла да открия продукт, който да го реши. Ще се радвам да видя какви продукти си използвала и дали имат някакъв ефект при теб :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ефекта уви не е задоволитен, но пак ми получавам няколко часа екстра :)

   Изтриване
 5. Все едно говориш за мен. Решение не съм намерила. Още издирвам фон дьо тен, база и пудра, които НАИСТИНА да издържат по 10 часа без проблем и без да се свличат.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Свличането може да се избегне с точно определен силно матиращ ФДТ и матиране преди себума да е станал очеваден, но си е голяма играчка :(

   Изтриване
 6. И при мен се получава този " ефект" като лятото е най-трагично. Тогава и гримът ми се размазва в жегите и нищо не помага - нито кремове, пудри и т.н.

  ОтговорИзтриване

I Love Your Comments!